Sömnen del 1

05.04.2017

Hej idag ska jag ta upp vikten av sömnen för hälsa samt goda råd. Men vi behöver göra sömnen mera trygg inte det här jag måste sova nu och göra den ångestfylld utan lugn min kropp fixar det här om jag sover dåligt ibland så kommer den en dag ta igen det den behöver .De flesta av oss råkar ju då och då ut för otillräclig sömn .Det kan bero på massa olika saker ex, stress sen kväll ,sjukt barn o s v . Vi reagerar att vi blir tröttare,lättirriterade ,ineffektivare. Men efter en natts återhämtningssömn fungerar vi som vanligt igen. Men allt jag säger och gör är förebyggande och ökade kunskaper inom området.

Vad är det i sovmiljön som stör sömnen? stimuleringsnivå d v s alla signaler från omvärlden räknas in buller, aktivitet, temperatur ,ljus ,stress och smärta. Vi tar in signaler via central system. Ljud kan ju vara en störningsorsak insomnandet störs redan vid obetydliga ljudnivåer.Barns gny kan orsaka att man vaknar fast det inte hörs så mycket. Bakgrundsbrus sägs vara sömngivande specellt mjukt och musikaliskt.

Lagom rumstemperatur och vad är lagom klädsel jo klädseln är bra så länge som ditt system reglerar kroppstemperatur. Svettas man så kan ju det störa så man får prova sig fram. Med kläder så hamnar lagomnivå c a 25 grader. Med ett normaltäcke bör säger experterna att sovrumstemperaturen inte ska ligga över 18 grader.

Ljus kan ha väckningseffekt ju ljusare desto högre aktivering. Så minskar man ljusnivån så  sänker man aktiveringsnivån. Om man har för just så ökar bodtryck och hjärtats frekvens och stresshormoner ökar. Monotoni jo  om du minskar din yttre stimulering så leder det till bättre sömn. Vårat nervsystem är konstruerat för att reagera på förändring. Så om signalerna på omvärlden är likadana så kan vi också koppla av uppmärksamheten. Detta är ju naturligt för att vi inte ständigt ska vara uppvarvade och beredda på att reagera på allt från omgivningen.

Om vi nu går steg för steg och begränsar alla signaler från omvärlden,ligger i en skön säng,lagomt varmt rum så är vi på väg och vi kommer somna dubbelt så fort jag har massor av många insomningsknep......

Tänk sovmijö,stresshantering hur mår vi och är vi på dagarna,sovbeteende,avslappningsmetoder,ätande och drickande,attityd till sovande,aktivitet och motion,regelbundenhet och ljus osv.Det är ettstort område men vi får ta ett steg i taget prova oss fram vad som funkar för just dig.Men avslappning i vår nutid är ett är ett måste .Det finns ett oenligt hav där ute med avslappningsmetoder om en avslappningsmetod ej finkar eller känns rätt prova någon annan.

Progressiv avslappning innebär att man går igenom muskelgrupperna en efter en Autogen träning innebär man tänker sig in i muskeln.

Ha det så bra så länge.....