Sömnen del 2

06.04.2017

Oregelbundna arbetstider finns det många sätt att hantera genom att hjälpa till med att göra så bra arbetsscheman som möjligt. Försöka minska belastning på skiftarbetet som möjligt det som kan störa med oregelbundna tider är framför allt sömn,ätande,motmedel för trötthet och social samvaro.

För den som har oregelbundna tider så är det ju speciellt viktigt att ha mörkt, ostördhet,, svalt och helst lite öppet fönster. Även goda motionsvanor och balanserad kost. För att då uppmuntra familj till att stör ej så om dom vill andvända hörlurar låg volym på t v osv.Öron proppar det finns bekväma sådana nu för tiden avstängd dörrklocka om det går. Byta sovrum eller funkar det inte byta jobb. Planering krävs vid oregelbundna tider.Den som arbetar natt en längre period bör undvika soljus mellan 05-10, annars tidigareläggs dyngsrytmen och trötthet på natten ökar.Starka solglasögon kan rekommenderas.Vid hemfärd med bil är insomningsrisken hög så var försiktig.Försök undvika stora mängder föda på natten.Magen är inte direkt beredd att ta emot svårsmält mat ex fett.Snabba kolhydrater bryter snabbt ner sockret och ger trötthet och mycket svängningar mellan vakenhet och trötthet.

Ät rejält före nattskifte och under nattarbete frukt långsamma kolhydrater ex pannkaka,gröt ,fruktkräm,havremust man får prova sig fram vad som funkar bäst för olika.Experter rekomenderar att kolla blodfetter då och då, om man känner obehag i magen så kan man få råd av läkare.

Tänk på hälsan att ej ha för täta scheman......Det var lite om det jag skriver om detta för att jag dels lär mig och för dem som har funderingar med att börja jobba natt.Ha det så bra.